Patelleluxation – Løs knæskal

Knæoperation ved patellaluxation

Lidelsen kan forekomme i det ene eller begge knæled, den er enten arvelig eller betinget af et traume. Den ses hyppigst hos de små hunderacer, men kan også forekomme hos katte og større hunde.

Det hyppigste er, at knæskallen luxerer indvendigt for leddet (Medial Patellaluxation). Ved de små racer opstår det i hvalpealderen. Muskulaturen til knæskallen kan være ophængt forkert og det giver et forkert træk ned gennem knæskal og knæbåndet. Hvis det ikke opdages og en operation korrigerer fejlen udvikles deformering flere steder ved knæleddet. Det giver symptomer på tiltagende halthed og smerte, eller nogle gange stiv hoppende gang på et eller begge bagben.

En løs knæskal betyder, at knæet med tiden vil udvikle slidgigt, og i nogle tilfælde vil det også disponere for efterfølgende korsbåndsskade.

Patellaluxation, her udføres sulcusplastik

Undersøgelsen

Ved undersøgelsen vurderer vi hvor nemt knæskallen glider ud af leddet og hvor generet hunden er af lidelsen. Afhængig af sværhedsgraden inddeler vi ved undersøgelsesresultatet i fire sværhedsgrader. Vi anbefaler operation af hunde med Grad 3 og 4. Planlægningen af operationen sker også ud fra røntgenbilleder.

Operationen

Omfanget af operationen vurderes i løbet af operationen af den enkelte patient. Det afhænger af hvor dyb furen til knæskallen er.

Operationen for Medial Patellaluxation vil typisk kunne omfatte:

  • Crista Tibia Transposition - Flytning udad af knæbåndets til hæftning på skinnebenet
  • Medial desmotomi - Løsning af ledbånd på indersiden.
  • Sulcus plastik – Uddybning af furen til knæskallen
  • Fabellopatellar sutur – Forstærkning og opstramning mod ydersiden

Efter operationen

Hjemsendelse efter operationen er typisk dagen efter. Ved hjemsendelsen udleveres skriftligt materiale til dyrets ejer med anvisninger og beskrivelse af hvilke restriktioner dyret har i det videre forløb, samt og genoptræning.

Ortopædkirurgi udføres af vores kirurg Jens Jørgen Abildskov, der har speciale og en certificeret uddannelse i kirurgi GPCert(SAS): General Practitioner Certificate in Small Animal Surgery. Jens Jørgen Abildskov er tillige fagdyrlæge i sygdomme hos hunde og katte.

Ønskes information om ovennævnte operationer kontakt os gerne, bedst i telefontiden hverdage kl. 13 til 14. Vi oplyser gerne om forholdsregler før og efter en eventuel operation, samt en overslagspris for operationen.

Vi er certificeret af ISO dyrlæge.  Læs mere

Ring til os på: 62 21 64 21

Åbningstider

​Mandag - fredag kl. 8.00-17.00

Butikken er åben lørdag kl. 9.00-12​.00

Telefontid

Kæledyr: kl. 13.00-14.00

Telefon:​ 62 21 64 21

Heste: kl. 08.00-09.00​

Telefon: 63 21 61 61

DØGNVAGT - 24 TIMER​

​Tlf.: 62 21 64 21

TILMELDING​

til faktura og reminders pr. e-mail.

Klik her for at tilmelde dig.​​