KORSBÅNDSRUPTUR – OVERREVET KORSBÅND
​(CRUSIATUM RUPTUR)

Hos større hunderacer ses typisk korsbåndsskader, men det kan også forekomme på mindre hunde og katte. Overrivning sker hyppigst hos midaldrende til ældre hunde, hvor korsbåndet ikke længere er så elastisk.

Skaden sker typisk under leg eller anden aktivitet, hvor der opstår et vrid i knæet, hvorunder hunden giver et piv eller skrig fra sig. Herefter er hunden halt på bagbenet, den vil undlade at støtte på benet. Hunden vil helst gå på tre ben, men når, der tages støtte på benet, vil den typisk kun støtte på tæerne.

Korsbåndene består af det forreste og bagerste korsbånd. Korsbåndenes funktion er at give stabilitet i knæet. Efter en ruptur er knæleddet ustabilt. Det vil medføre smerte og bevægelsesproblemer samt gigt. Ved korsbåndsruptur er det oftest det forreste korsbånd, der springer.

Undersøgelse for korsbåndsskade

Dyret undersøges både i vågen og bedøvet tilstand for at vurdere ”løsheden” og bevægelsen i knæleddet. Undersøgelsen suppleres ofte med røntgenbilleder. Ved delvis ruptur vil det være nødvendigt et undersøge leddet med en kikkertundersøgelse for at stille en præcis diagnose.

Operationsmuligheder

Operation er nødvendig for at gøre knæet stabilt igen, så hunden igen kan bevæge sig frit. Der findes forskellige operationsmetoder. Valget af metode afhænger af en individuel vurdering af hunden og skadens omfang.

Ved operationer udføres altid en oprensning i leddet for rester af korsbåndet, og der undersøges for sekundære meniskskader.

TTA (Tibial Tuberositas Advancement)

TTA operation anbefales til meget aktive eller store hunde, men kan principielt benyttes til alle hunderacer. Det er en ny metode. Ved operationen ændres dynamikken i knæleddet, derved overflødiggøres korsbåndets funktion. Et implantat sikrer at knæet forbliver stabilt i fremtiden.

Selve indgrebet er mindre omfattende end tidligere metoder, hvilket bevirker, at hunden kommer sig hurtigere oven på operationen. Hunden kan leve et friere aktivt liv, samtidig med at risikoen for følgeskader og slidgigt bliver væsentligt formindsket.

Knæoperation, sprunget korsbånd​

Kunstig ledbånd (Lateral sutur)

Indoperation af kunstige ledbånd anbefales generet kun til mindre hunderacer.

Ved denne operation indopereres et kunstigt ledbånd, for at genskabe stabiliteten. Kunstige ledbånd vil ikke være lige så stærke, som de oprindelige korsbånd. Vi anvender de nye Fiberwire fra Arthrex® med et knogleanker. Samme fiberwire anvendes ved knogleoperationer hos mennesker. De er meget stærke.

Efter operationen

Hjemsendelse efter operationen er typisk dagen efter. Ved hjemsendelsen udleveres skriftligt materiale til dyrets ejer med anvisninger og beskrivelse af hvilke restriktioner dyret har i det videre forløb, samt og genoptræning.

Ortopædkirurgi udføres af vores kirurg Jens Jørgen Abildskov, der har speciale  og en certificeret uddannelse i kirurgi GPCert(SAS): General Practitioner Certificate in Small Animal Surgery. Jens Jørgen Abildskov er tillige  fagdyrlæge i sygdomme hos hunde og katte.

Ønskes information om ovennævnte operationer kontakt os gerne, bedst i telefontiden hverdage kl. 13 til 14. Vi oplyser gerne om forholdsregler før og efter en eventuel operation, samt en overslagspris for operationen.​

Vi er certificeret af ISO dyrlæge.  Læs mere

Ring til os på: 62 21 64 21

Åbningstider

​Mandag - fredag kl. 8.00-17.00

Butikken er åben lørdag kl. 9.00-12​.00

Telefontid

Kæledyr: kl. 13.00-14.00

Telefon:​ 62 21 64 21

Heste: kl. 08.00-09.00​

Telefon: 63 21 61 61

DØGNVAGT - 24 TIMER​

​Tlf.: 62 21 64 21

TILMELDING​

til faktura og reminders pr. e-mail.

Klik her for at tilmelde dig.​​